Hoe onderhoud ik een moswand.
Hoe onderhoud ik een moswand?
Dit is een vraag die we bijna dagelijks krijgen. Logisch ook, want een moswand wordt gemaakt van 100% natuurlijk mos. We zijn gewend dat planten en mos vocht nodig hebben om te groeien, maar mos werkt net even anders.
Waarom heeft een moswand geen onderhoud nodig?
Mossen hebben geen wortels zoals normale planten, maar kleine celdraadjes, rhizoïden genaamd. Hiermee hechten ze zich aan ondergronden, waardoor ze kunnen groeien op plaatsen waar andere planten nooit zouden overleven. Het mos dat we voor onze moswanden gebruiken, wordt zorgvuldig met de hand geoogst in Scandinavië. De overheid daar wijst specifieke plekken aan waar geoogst mag worden, en dit gebeurt altijd met respect voor de natuur.
Na de oogst wordt het mos gedroogd en ondergedompeld in een bad van natuurlijke zouten, kleurstoffen en vloeistoffen. Dit zorgt ervoor dat het mos jarenlang mooi en soepel blijft. In het begin kan het mos wat afgeven, maar dit is volkomen normaal door de natuurlijke behandeling die het ondergaat.
Wat maakt mos zo uniek?
Mos is een natuurproduct, en net als de natuur zelf, is geen enkel stuk hetzelfde. Zelfs wanneer het op dezelfde plek geoogst is, kunnen kleur en structuur verschillen. Dit komt door verschillende weersomstandigheden, zoals regen, zon, droogte, wind, sneeuw of ijs. Al deze factoren zorgen ervoor dat elke moswand of moscreatie een unieke, authentieke uitstraling heeft. Dit natuurlijke karakter maakt het mos zo bijzonder.
"Hoe onderhoud ik een moswand?"
Niet! Of beter gezegd: nooit! Een moswand heeft geen water, licht of warmte nodig. Sterker nog, je mag het mos nooit nat maken, besproeien of voeden. Het enige dat je hoeft te doen, is ervan genieten.
Waar moet je op letten bij een moswand?
Plaats een moswand niet op een tochtige plek en vermijd plaatsen direct naast warmte- of kou bronnen zoals airco's. Een raam dat vaak openstaat vlakbij de moswand is ook geen goede plek. Omdat mos geen onderhoud nodig heeft, is het ideaal voor bedrijven. Geen maandelijkse onderhoudskosten, zoals bij echte planten of plantenwanden, en medewerkers hoeven er alleen maar van te genieten.
Mos is perfect voor donkere ruimtes waar planten niet zouden overleven. Wil je weten waar je op moet letten bij het ophangen van een moscreatie? Lees dan verder in onze andere blogs.
Een laatste tip: raak je moswand liever niet aan
Moswanden worden ook wel "knuffelwanden" genoemd, maar we raden aan om ze niet veelvuldig aan te raken. Aan onze handen zitten zuren die het mos kunnen aantasten, en dat zou zonde zijn. Als je het toch een keer wilt aanraken, doe dit dan bij voorkeur met de achterkant van je hand. Bij grotere moswanden leveren we graag een voelschilderijtje mee. Dat schilderij mag zoveel worden aangeraakt als je wilt!
Volg ons voor meer inspiratie en tips!
Instagram: Mosschilderijen Metiez - Persoonlijk beheerd door mij, dus altijd direct contact.
Pinterest: Metiez Moss Walls
LinkedIn: Anja Westerduin en Hans Westerduin
Metiez
Industriestraat 3A
6659AL Wamel
anja@metiez.com | hans@metiez.com sales@metiez.com
Reactie plaatsen
Reacties